Εγκυμοσύνη: Ένα ταξίδι γεμάτο συναισθήματα
1ο Τρίμηνο.
Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη, MSc, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Η περίοδος της κύησης είναι μια βαθιά προσωπική εμπειρία για κάθε γυναίκα. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στο τι μπορεί να νιώθετε και είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το πώς μια γυναίκα βιώνει τους εννέα μήνες κύησης δεν καθορίζει το τι μαμά θα γίνει στο μέλλον.
Στο πρώτο τρίμηνο κύησης, παρ’ ότι η εγκυμοσύνη τις περισσότερες φορές δεν είναι εμφανής, οι αλλαγές που θα βιώσετε είναι πολλές, τόσο σε βιολογικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου τα συναισθήματα είναι πολλά και πολλές φορές αντικρουόμενα. Η χαρά και ο ενθουσιασμός για τον ερχομό του παιδιού μπορεί να συμβαδίζουν με την αγωνία για την ομαλή έκβαση της κύησης ή με την κούραση και την απελπισία λόγω της αδιαθεσίας που κάποιες από εσάς μπορεί να βιώνετε εντονότερα αυτή την περίοδο.
Αρκετές γυναίκες έχουν έντονο φόβο και αγωνία για την υγεία του εμβρύου - μην γίνει κάτι και χάσουν το παιδί - ακόμα και όταν δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι ανησυχίας. Αυτές οι αγωνίες είναι απόλυτα φυσιολογικές και συνήθως μειώνονται καθώς ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο
Σε πολλές περιπτώσεις οι έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις αρχίζουν από νωρίς. Οι ορμόνες που αλλάζουν επίπεδα με ταχύτατους ρυθμούς, η συνειδητοποίηση ότι μπαίνετε σε μια νέα φάση ζωής. Η αγωνία και ο φόβος για το πώς θα διαχειριστείτε αυτή την νέα πραγματικότητά – ιδίως αν η εγκυμοσύνη δεν ήταν αναμενόμενη και ακόμα περισσότερο αν δεν έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε, η πιθανή αδιαθεσία που συνήθως είναι πιο έντονη το πρώτο τρίμηνο. Όλα αυτά είναι παράγοντες που μπορούν να σας κάνουν να είστε τη μια ενθουσιασμένη και γεμάτη χαρά που θα γίνετε μαμά και την άλλη να κλαίτε απαρηγόρητα.
Τώρα πια όλο το σώμα σας , σε βιολογικό και συναισθηματικό επίπεδο, προσαρμόζει τις λειτουργίες του για να μπορεί να θρέψει, να φροντίσει, να προστατέψει, να μεγαλώσει το έμβρυο. Τόσες αλλαγές στο σώμα σας έχουν ως αποτέλεσμα να κουράζεστε πολύ πιο γρήγορα, να νιώθετε ότι θέλετε όλη την ώρα να κοιμάστε, να αλλάζουν οι διατροφικές σας προτιμήσεις έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του εμβρύου.
Μπορεί να μην φαίνεται αλλά βιολογικά το σώμα σας κάνει πολύ σκληρή δουλειά, γι’ αυτό καλό είναι να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε όποτε το έχετε ανάγκη. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι όλοι οι άνθρωποι όταν είμαστε κουρασμένοι έχουμε ακεφιές ή νεύρα, πόσο μάλλον όταν οι ορμόνες ανεβοκατεβαίνουν και η συναισθηματική διάθεση αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς.
Ανακεφαλαιώνοντας οι έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις, ο φόβος για την υγεία του εμβρύου, οι αγωνίες, είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου
Προσέξτε όμως, αν ο φόβος και η αγωνία είναι πολύ έντονα και νιώθετε ότι σας καταβάλουν και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά σας καλό είναι να το πείτε στον γιατρό σας και αν κριθεί απαραίτητο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το πολύ έντονο στρες επηρεάζει τόσο την ένταση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και το ίδιο το έμβρυο. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε καταστάσεις μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.
Βιβλιογραφία
• Physical And Emotional Changes During The First Trimester Of Pregnancy• Psychological Changes in the First Trimester
• Maternal Instinct Really Instinct
• Medical Advice - For pregnant women - Psychology during pregnancy